Historie

galleri_019_oygarden_april2006Tekst: Wenche Ludvigsen (1998)

Det å fortelle litt om FHKs historie med så mange positive minner, blir ingen lett oppgave. Men la meg begynne med starten i 1978. Det var mange i Halden og omegn som hadde stor interesse for fiske, og noen fisketurer med båt utenfor svenskelandet og Hvaler-området var også prøvd.

Men da det ble ansatt ny Disponent i byens avis ”HA”, som viste seg å være en ekte havfisker fra Vestlandet, og endog styremedlem i Norges Havfiskeforbund, ble det straks mer fart i sakene ang. egen havfiskeklubb i Halden. Jan Erik Ludvigsen som på den tiden var medlem av Trestads SPFK i Uddevalla de siste 7-8 årene med havfiske i Sverige. Han tok kontakt med Gunnar Andreassen som Disponenten i «HA» het. De ivrigste havfiskerne i Halden ble samlet hjemme hos Jan Erik Ludvigsen 20.februar 1978, og startet FHK.

Med litt økonomisk støtte i fra byens banker fikk vi omtale og annonse i lokalavisa HA. Klubbens første havfisketur gikk ut i fra Strømstad med ca. 40 deltakere fordelt på 3 fiskeskøyter.

Vannkvaliteten i Iddefjorden og Ringdalsfjorden på den tiden var så forurenset at det ikke gikk å drive fiske her, så det var nødvendig å reise ut i Oslofjorden eller nedover i Sverige for å fiske. Det ble etter hvert arrangert flere fisketurer med stor deltakelse, og høsten 1978 ble første ordinære årsmøte avholdt og FHK fikk sitt første valgte styre og fiskeregler som fulgte forbundets regler. Allerede sommeren 1978 deltok klubbens medlemmer i Norgesmesterskapet i Harstad, og med de fangstene og store fiskene, kom også interessen for festivaler rundt omkring i Norge. Siden har FHK vært med i en god del festivaler og mesterskap med mange fine plasseringer igjennom klubbens 20 år.

Det kan bla. nevnes att våre medlemmer har hvert Norgesmestere i både dame- og juniorklassen flere ganger, samt norgesmester i Tynnline 1998.

Vi har tatt 1. og 2. plass i dameklassen i Nordisk mesterskap i samme år.
I Østfoldfestivalen som hvert år arrangeres av Sarpsborg HFK har vi vunnet dame- og juniorklassen flere ganger også. Lagplasseringer på 3.plass både i ordinært NM og tynnline NM.
Etter hvert som rensekravene og tiltakene har blitt forbedret i nærområdene de siste årene, har fiskefangstene blitt bra helt inn i fjorden og i havneområdet i Halden.

«Nymotens»‘ fiskemetode såkalt «Tynnline», hvor alle får utdelt lik sene med samme bruddstyrke. Det er en ypperlig fiskemetode for Halden 5 nærområder. Fisket foregår som regel på ca. 5-50 meters dyp.

Det var derfor med stor interesse FHK i 1997 arrangerte sin første tynnlinefestival i Halden (Grensenappet-97) med utgang i fra Halden gjestehavn med over 60 deltakere i fra Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østlandsområdet og Sverige. Fiskeområdene ble i Iddefjorden, Ringdalsfjorden og deler av Singlefjorden. FHK fikk også god omtale ang. festivalen av Norges Havfiskeforbund.

Derfor ble det en glede å kunne gjenoppta suksessen i fra 1997, med Grensenappet-98, som en del av klubbens 20-års jubileum.

————————————————————————————————————————————-

Østfold Bygdeblad 19. september 1986

ØstfoldBygdeblad19-09-1986nr1

ØstfoldBygdeblad19-09-1986nr2

 HaldenArbeiderblad – ukjent dato i 1987:

NM-Tynnline1987-HA-PerOlavRørmyr

 Halden Arbeiderblad 9. oktober 1987:

Østsidecupen-HA-09-10-1987

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *