Havfiske

Hva er havfiske?mausund20080055 (1024x768)

Havfiske er fiske med stang og snøre fra båt på sjøen. Enten som hobby sammen med kamerater eller som en sport (med konkurranser).

Stang, snelle, snøre, agn og/eller pilk – det skulle si det meste… Man bør skaffe seg eget utstyr beregnet på havfiske. Skikkelige havfiskestenger og sneller koster noen kroner, men er en engangsinvestering.

Havfiske kan drives fra på grunt vann tett opp til land eller på de store dyp ute på havet (+300 meter…). Den store fisken du ønsker deg, kan nettopp nå lure på hvor det blir av deg…

Hans-Martin Hofgaard (2013) skriver: HAVFISKE i FHK

Her i FHK er vi på mange havfisketurer i løpet av året på forskjellige fiskeplasser langs Norges kyst. På hvert sted vi fisker kan det være forskjellig fiskeutstyr som er optimalt for å få fanget mest mulig fisk. Dette er en hjelpetråd for deg om fiskeutstyr du kan bruke på de forskjellige fiskeplassene. De vanlige fisketurene våres er vektfiske i oslofjorden, poengfiske i for eksempel Iddefjorden og langturer til vestlandet eller Mausund. Jeg vil da prioritere fiskeutstyr til disse turene.

Fiskestenger…

Her er det ett hav å velge i, så hvilken stang er den rette. Når det gjelder stenger har disse gjerne en betegnelse som er oppført i fot (lengde) og lbs (hvor «myk»). Stenger skal være mellom 5`6` og 10` (1676mm-3048mm) i følge NHF. De beste stengene for oss vil være mellom 6`6` og 8`. En kort stang er gjerne litt stiver og er best til pilking, de lange stenge er mykere og er best til agning. Jo mykere en stang er jo lavere tall er lbs betegnelsen på stang. Jo lavere lbs jo mindre lodd/pilk må du bruke i enden før du bruker opp bøyen i stangen.

Poengfiske Iddefjord/Moss/Engelsviken: Her vil en stang i 6-12 lbs evt. 12-20 lbs være ideell, gjerne en stang med lengde opp mot 8 fot og myk topp slik at du merker vært minste napp. Eks. på en god stang kan være Daiwa Kanzaki 6-12 lbs.

Fiske i Oslofjorden: Her vil en mer solid stang passe bedre, da man skal fiske dypere, mer strøm og muligheten for større fisk er tilstede. Her vil en stang med klasse 12-30lbs og en lengde på 7-8 fot være ideelt. For eks en Shimano Anatares 12-20 eller 20-30 lbs.

Fiske vestlandet og Mausund: Her vil en enda mer stabil stang være til stede da vi skal fiske enda dypere og mulighet for enda større fisk igjen. Eks på en god stang kan være Edge Dynamic boat 7,6` 20-30 lbs.

Sneller…

I havfiske er multiplikatorsneller å foretrekke. Disse kommer i ett hav av størrelser og modeller. Her gjelder det å matche stangen din best mulig. Det man bør se på er utveksling. Det vil si hvor mange ganger spolen går rundt når du tar håndtaket/sveiven rundt en gang. En høy utveksling er veldig kjekt når du skal fort opp fra store dyp og lav utveksling gjør det letter å sveive opp stor fisk på en jevn måte. Nå kommer flere sneller med flere gir. I tillegg får du sneller med snørepåfører og telleverk.

Poengfiske: Her er ikke snellen så stor og en mulitiplikatorsnelle i størrelsen 3000-5000 fungerer fint. Helst bør snellen ha en linefører slik at den legger senen flott på plass. En senetykkelse på ca 0,15mm er passende. 110 m med sene holder her.

Oslofjorden: Her kan en snelle i 7000 størrelsen være fin. En Shimano Tekota 600lc eller Ambassadeur 7000lc. Senetykkelsen bør være mellom 0,15-0,25mm

Vestlandet/Mausund: Her er alt litt større igjen, og en Tekota 700 er ideell. Eller man kan smelle til med en «kveite snelle» som Avet jx two speed. Her bør sene tykkelsen være mellom 0,25-0,40.

Sene…

Her har vi nå fått den fantastiske multifilament (flettet) sene som har 0(null) strekk, så du kjenner hver minste Glyse på 150 m. dyp. Denne senen er fantastisk som hovedsene på snelle men den er veldig skjør. Derfor bruker vi monosene nederst på takkelet  som er mer slitesterkt og har en strekk i seg. Vil du være enda mer fisefin kan du bruke fluorkarbon sene ytterst på tamper og slep som er enda mer holdbart og «usynelig» i vannet.

Multifilament: Denne senen skal brukes som hovedsene på snellen din, og husk å velg rett dimmensjon på senen i forhold til fisket ditt. Når du kjøper ruller med sene er disse gjerne på 270 m., noe som holder for det meste fisket i Norge, men det er en ting du må passe på i tillegg til dimmensjonen på sena, og det er å fylle opp snella slik at senen fyller mest mulig av spolen på snella. Visst du ikke gjør dette vil du miste mye av sveivekapasiteten din pga. mindre diameter på spolen. Jo mindre du har på snellen, jo flere runder må du sveive for å få inn samme antall meter sene. Ett godt multifilament kan være Power Pro og Fireline Exceed.

Monosene: Mono er suverent til for eksempel å binde tackler. Senen er myk og lett å jobbe med og man kan bruke crimps og slik på det. Velg diameter på senen ut i fra hva du fisker. Ved poengfiske synes jeg 0.30 holder. Til Oslofjordfiske kan man bruke opp mot 0.60 og i Mausund kan 0.90-1.20 være en fordel til for eksempel langefiske. Om du koker den tykke senen blir den mye mykere å jobbe med.

Fluorkarbonsene: Dette er ett produkt som har kommet i senere tid, og er litt mer slitesterk og stivere enn vanlig monosene, i tillegg er den «usynelig». Jeg bruker gjerne dette til slep på tacklene mine. Bruk samme diameter som på mono, eller litt mindre.

Kroker:

Her er det mange forskjellige muligheter, men jeg velger disse 4 typene som aktuelle for havfiske.

J-krok: Standard krok med vanlig krok spiss og gap. Noen typer har skjev krokbøy i forhold til stammen og noen har annerledes krokøye. Passer til alt fiske. Mustad har flere gode typer.

Beak-krok: Ganske lik J-krok men med større krokgap, og med en bøy innover på krokspiss som ett ørnenebb(beak). Fungere til alle fiskeslag men er mer selvkrokende på fisken enn for eksempel J-kroken. Gamakatsu har en god krok til dette.

Aberdeen-krok: En langskaftet krok med rett rygg og lite krokgap. Veldig fin for flyndre fiske. Her er Matzuo en type, eller Mustad.

Sirkelkrok: En litt rar krok der kroken er bøyd innover på en rar måte. Denne kroken skal i utgangspunket fiskes uten tilslag, slik at fisken skal kroke seg selv. Derfor er det veldig viktig med veldig skarp krokspiss. Owner light mutu er en fantastisk bra krok til dette.

I tillegg kommer kroker i forskjellige størrelser, men strørrelser mellom #14 og 11/0 er reelle for oss i klubben. Jo høyere tall med # foran, jo mindre er kroken. Jo høyere tall med /0 bak, desto større er kroken. i poengfiske etter småfisk bruker jeg krokstørrelser fra #14 til #6. Til vektfiske i Oslofjorden bruker jeg krokstørrelse #2 – 3/0 til Hvitting og Sei. Til Langefiske/agnfiske/gummimakk på Mausund bruker jeg 5/0 – 11/0.

Visst du vil prøve sirkelkrok, kan du regne med å «feile» litt til å starte med, men jeg synes den er ideell å bruke til treg fisk og bruker personlig ikke noe annet i Oslofjorden. Men smak og behag.

 

hmh-krok

 

 

 

 

Agn.

Her er det mange muligheter og en fisker bør sette seg inn i hva forskjellige fiskearter spiser til en viss tid. Noen ganger blir fisken selektiv og velger bare å spise en ting. Men har man makrell og reke med seg kommer man langt. i tillegg til type agner må man også tenke på formen størrelsen på agnet i forhold til fiskearten man fisker.

Makrell: Suveren agn til nesten alle arter, ett must å ha med seg. Er i tillegg veldig slitesterk. Noen sverger til fersk agn, andre vil helst ha den fryst i opp til 2 år før bruk.

Reke: funger yppelig til mange arter og sitter bra på kroken.

Råreke: perfekt til poengfiske men sitter løst på kroken og er vanskelig å få tak i. Eventuelt kan scampi bruke i stedet

Sild: perfekt til makrellfiske og andre arter men løsner lett fra kroken.

Sei: fisket helst fersk og er en slager til for eksempel lange og steinbit

Andre ting kan være strand snile, blåskjell, akkar og pølsebiter men disse blir ikke så mye brukt da de andre valgene som regel fisker bedre.

Gulp/kunstig lukt: Dette har blitt mer vanlig å sette på kroken gjerne sammen med vanlig agn for å gi ekstra lukt og synlighet i vannet. Noen sverger til det mens andre ikke bruker det i det hele tatt. Personlig synes jeg at det kan lønne seg med litt gulp på kroken, i det minste til noen fiskeslag som Sei og Hvitting.

Størrelse på agn: Når du driver poeng fiske må du alltid passe på størrelsen på agnet dit i forhold til fiskearten du fisker. Agnet skal ikke være for stor til fisken, så den ikke får den inn i gapet sitt. Da kan det hende du må bruke en krokstørrelse #14 og en rekebit på 1×1 cm for å få kutlingen eller bergnebben du er ute etter. Noen ganger kan det lønne seg å ha små firkantete agn noen andre ganger lange smale makrell strimler, mens noen ganger må du mikse agntyper.

Søkker/pilker.

Det er 2 måter å fiske på. Agn og pilk.

Agn: Til agning bruker man gjerne ett lodd  fra 100 til 500gr. Dette loddet har du i bunn av tackelet dit for å strekke ut og få agnet ditt ned i vannet. Velg vekt på søkket ditt ut fra strøm i vannet og hvor mye senen din drifter. Jo mindre vekt på loddet jo mer følsomt blir fisket ditt.

Pilk: Det fins 2 typer pilker som er vanlige på markedet. De som skjener i vannet (Svenskepilk, Lucas) og de som går rett opp og ned (Rørpilk, Sølvpilk). En pilk som skjener i vannet fisker over større områder i vannet og har en pirrende gange som kan være lur å bruke, spesielt vist fisken er litt treg i bettet. Vist fisken er i hugget kan en rørpilk være å foretrekke da den går fort ned i vannet og fisker effektivt. I tillegg er det mindre sjanse for att du hekter deg bort i nabomannen og mister dyrebar tid. Effektive pilker er Lucas, Svenskepilken, Sølvpilk og Abyss. Fargene Rød/ Orange/ Gul og Blå/Svart som er gode på torsk og sei.

Takkel.

Når du fisker under NHF sine regler, har du lov til å fiske med 3 enkelkroker eller 2 enkelkroker og en pilk i bunnen. Personlig bruker jeg 3 forskjellige modeller av takler nå jeg fisker.

hmh-krok2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.    3 opphengere bruker jeg ofte til makrellfiske. Enten agne eller små fluer (Makrell, Sild) (eventuelt 2 opphengere og en pilk i                   bunnen.) 
2.    2 kroker på opphengere med en favn mellom krokene og en sleper. (Sei, Hvitting)
3.    2 kroker på opphenger med glidebom og en krok på slepet (evnt. 2 kroker på sleperen og en over bommen. )

Atrakttorer/ Krimskrams til tackel:
hmh-krok3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når du binder tackler er det flere ting du kan ha som atrakttorer.  Kuler /slanger, perlemor, spinnerbladet, Hysegått, fargede perler o.l. Det som er mest vanlig er selvlysende slanger, perler og å sette på noen Hysegått. Når du binder tackler er det viktig å prøve å binde dem slik at du ikke har gummislanger og blekkspruter hengende over kroken slik at de kan ødelegge for krokingen av fisken.

Avstand mellom kroker på tackel.

Avstad på krokene på opphengerne varier alt i fra 30 cm til 10 meter (litt på spissen, men noen gjør det) mellom krokene. Ved å variere avstanden på krokene fisker du over forskjellige vannlag og øker sjansen for å få fisk når fisken står i forskjellige dybder. Når fisken er sentrert som for eksempel ved bunnen lønner det seg å ha kort avstand mellom krokene for å konsentrere agnet og tiltrekke seg fisken. Ved Seifiske og mulighet for å få flere store fisker samtidig, lønner det seg alltid å ha minimum avstanden fra båtripa og ned til vannet slik at du kan kleppe fisk og samtidig ha den andre fisken i vannet slik at du ikke mister den. (Lett hvis den andre blir hengende i lufta)

Viktig utstyr for turen.

Når en skal fiske er det mange nyttige ting man må ha med på fisketuren. Det viktigste er nok det med å være godt kledd for vær og vind. Når jeg skal på fisketur har jeg laget en liste over viktige ting som jeg krysser av ettersom jeg pakker dem ned. Da slipper jeg å få noen ubehagelige overraskelser.

Her er et eksempel på ting du bør ha med deg og satt opp slik at du kan krysse ut ettersom du pakker ned …

stenger

Sneller

Klepp/håv

Søkker

Pilker

Dybdemåler/Telleverk

Tackelmapper/ Tackler

Kniv

Saks

Krokløsner/ Tang

Flytedress/redningsvest

Agn/gulp

Målepinne/meterbånd

Fiskebelte med skål

Pose/noe å ha fisken i

Klut/Papir

Varme klær

Fiskekasse

Finn ut hva du føler du trenger og skriv det ned på en lapp og kryss av, da slipper du å glemme noe.

Sluttord/oppsummering:

Skal du få mye fisk og bli en bedre fisker er det en ting som gjelder. UT OG FISK. For hver fisk du får,  lærer du litt mer. Lag forskjellige tackler og bytt ut og prøv forskjellige ting når fisken ikke vil bite. Slik lærer du hva fisken/fiskeslagene liker best. Prøv forskjellige agn og atrakttorer til forskjellige fiskearter og fisk så lett det er forsvarlig med stenger/snelle og søkke. Vær obs på at det som fungerte sist gang ikke trenger å fungere denne gang når du fisker. Når du er på fisketur eller konkurranse fiske, se deg rundt hva andre får fisk med. Som regel får du ett seriøst svar, selv om noen holder kortene tett til brystet. I disse dager er det også flere gode nettsteder der du kan titte/lære og spørre om fisking. Fiskersiden.no , hooked.no og Asgeir Alvestad bloggside er 3 flotte sider å lære seg om mer fisking. Skal du handle ting til fiske kan du gjøre det hos din lokale fiskebutikk eller så er nettsidene skittfiske.no, villmarksbutikken.net, mmfiske.no , ebay og masse andre butikker tilgjenglige på nettet.

Håper dette var lærerikt, og du må selvfølgelig ikke være enig i alt. Finn det som fungerer for deg.

SKITT FISKE Hans-Martin Hofgaard

Tackler til forskjellige fiskearter og krokstørrelser

Det å binde fisketackler er for meg nesten like moro som selve fiskingen. Det å finne ett tackel som fisker bra eller fungerer til en viss fiskeart er veldig tilfredsstillende. Så ingen ferdigtackler for min del. Det er vel ingen ren fasit og det vil variere men her er en tackeloversikt over hva jeg mener fungerer til noen fiske arter.

hmh-krok4

 

hmh-krok5

 

Dette er vel det jeg har puttet i fiskemappen min og som jeg bruker til både vekt og poengfiske, som opphengere og slep på tackelet.

  • En allsidig tackel der jeg bruker 3 deler med selvlysende slanger i grønt. Rosa eller rødt. Passer til Kolje, Sei og Hvitting
  • Her bruker jeg 6 perler der det er perlemor og selvlysende kuler om hverandre. Veldig fin for Flyndre
  • Samme som dem over bare jeg har byttet ut selvlysende kulene med røde kuler, og satt på en spinnerblad for å lokke småfisken til agnet. Topp til Flyndre, Ulke og små Torsk som liker spinnerblader. og der du fisker grunnere, ned til 20 m pga. at det ikke er noe selvlysende på.
  • Allsidig tackel med en lang bit lopez selvlysende slange og en selvlysende rosa/ orange eller rød perle. passer fint til kolje og sei fiske
  • Selvlysende slange med hysegått i div farger. Spesielt rosa/grønn/rød og selvlysende er bra. Brukes til sei og hvitting fiske og langefiske der hysegåtten er byttet ut med en stor blekksprut og større krok
  • Vanlig rød slange med en liten bite selvlysende kule/slangebite på toppen. God til torskefiske
  • Bare ren selvlysende slange i div farger i liten tykkelse som brukes til småfisk som glyse/ hvitting/ poengfiske
  • Hjemmelagde fluer til makrell og sildefiske.

krokstørrelse

Når du fisker er det viktig å velge rett krokstørrelse til fiskeslaget du skal fiske. Noen fiskearter har små munner (kolje/flyndre/div småfisk) mens noen har store munner (torsk/lange/breiflabb). Når du driver med for eksempel poengfiske er dette veldig viktig. Det som også er viktig å tenke på er hvor stor agnbit du skal representere i forhold til krokstørrelse. Bruker du stor agn skal en stor krok brukes og vis versa.

Torsk

2/0-4/0 i østlandet og opp til 11/0 makk oppover mot Nord-Norge

Hvitting

#2-3/0 hele landet

Sei

1/0-4/0 på østlandet og opp mot 9/0 makk mot Nord-Norge

Kolje

#2-4/0 hele landet

Makrell

#6 krok for pir til 2/0 for agning av sild for større makreller

Lange/brosme

5/0-11/0 litt mindre kroker til brosma

Uer

1/0-4/0 hele landet

Flyndre

#8-2/0 spørs helt på flyndrestørrelsen du kan få i området

Glyse

#10- #2 hele landet

Kutling(div småfisk)

#20- #10 hele landet

Allround poengfiske

Her bruker jeg gjerne #8 på slepa og #2 på opphengerne når jeg skal plukke småfisk på bunnen. Så bytter jeg for spesielle arter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *